Descrizione

Un coupage di più annate che esprime la quintessenza dello stile dell'azienda. È il risultato di una miscela unica che si può riassumere nella seguente equazione: 60/40/10. 60 è il numero di crus che fanno parte di una miscela esigente, compatta e personalizzata. 40 è la percentuale di vini riserva e 10 è l'età media dei vini riserva, un dato insolito nella regione dello Champagne.

Dai migliori crus e dalle migliori annate, i vini riserva vengono conservati da 5 a 15 anni, o anche più a lungo. Questo tempo di maturazione è essenziale per lo sviluppo della loro finezza e della gamma aromatica. Le grotte di gesso dove maturano gli champagne di Charles Heidsieck sono state dichiarate Patrimonio dell'Umanità dall'UNESCO.

Dettagli del prodotto

La cantina
Tipo di vino
Champagne
Alcool
12.0% vol.
Varietà
34% Chardonnay, 34% Pinot noir, 32% Meunier
Origine
Champagne

Degustazione

Visual
Profundo color dorado. Efervescencia fina y persistente gracias a una maduración lenta y prolongada en las canteras de tiza.
Profumo
Aroma complejo, elegante y goloso de brioche recién salido del horno. Notas de torrefactos y frutas maduras bañadas por el sol (mango, albaricoque, ciruela mirabel), así como de frutos secos, pistachos y almendras.
Bocca
La textura evoca el crujir de una capa fina de guirlache sobre una crema fundente con frutas carnosas, ciruelas y cerezas. La untuosidad corre a cargo de la selección de vinos de reserva. El final deja entrever notas de ámbar y vainilla con un toque de praliné.
Temperatura di servizio
Entre 6 y 8 ºC.
Consumo
Hasta 2035 aproximadamente si se conserva en óptimas condiciones.

Vigna e preparazione

Descrizione
Las uvas proceden de 60 'crus' de Champagne entre los que destacan tres: Oger, en el Grand Cru Chardonnay de la Côte des Blancs, Ambonnay, en el Grand Cru Pinot Noir de la Montagne de Reims y Verneuil, Meunier de la Vallée de la Marne.
Clima
Continental.
Raccolto
Vendimia manual.
Vinificazione
Se ensamblan un 60% de vinos del año: 1/3 de Pinot Noir, 1/3 de Meuniery 1/3 de Chardonnay y un 40% de vinos de reserva: 50% Pinot noir y un 50% Chardonnay con una media de edad de 10 años.
Invecchiamento
Crianza de más de 4 años en las milenarias canteras de tiza donde se encuentran las rimas de la bodega. La forma única de estas canteras aumenta el volumen de vino en contacto con las lías y contribuye al desarrollo de su complejidad y riqueza aromática. El dosaje es de 11 gramos de azúcar por litro.

Recensioni degli esperti

James Suckling:

Very impressive for a "regular" non-vintage Brut, not only in terms of aromatic complexity - candied citrus, dried peach and fresh mirabelle plus a hint of bread dough - also in terms of texture, the creamy, rich and crisp sides of the wine neatly interlocking. Long, structured finish. A cuvee that's half 2018 and half reserve wines, some of which are a couple of years old, but many of them are five- to 10-years-old, with several over 10-years-old. Drink or hold.

The Wine Advocate:

Based on the 2014 vintage, complemented by fully 40% old reserve wines, the new release of Charles Heidsieck's NV Brut Réserve was disgorged earlier this year. It's showing very well, opening up in the glass with notes of green apple, dried white flowers, pear, candied peel and walnuts. On the palate, the wine is medium to full-bodied, deep and layered, with a textural attack and a racier, tighter-knit core than either the 2012- or 2010-base renditions, displaying good concentration and underlying richness. This is a bottling that continues to punch above its weight and which both merits and rewards a few years in the cellar before opening. - William Kelley. 

Decanter:

One of the best value grandes marques on the market, a blend of 60 crus, with roughly a third each of Pinot Noir, Meunier and Chardonnay, vinified individually by cru and variety, in stainless steel. Compared to other grandes marques, it is high (40%) in reserve wines, averaging 10 years old and dating back to 1990. Quite a floral style with lemon sherbet intensity and bready, leesy characters. It has great concentration and complexity, with a lovely grip of acidity on the finish.