Descrizione

Il nome di questo vino deriva dalla vigna da cui è ottenuto, la cui distanza tra le viti è molto ridotta, costringendo a vendemmiare a mano. È un vino elegante, pronto da bere fin dal momento dell'acquisto, anche se ha una grande capacità di invecchiamento. Un buon esempio dell'eccellente lavoro svolto da Juan Antonio Ponce con l'uva Bobal di La Manchuela.

Dettagli del prodotto

Tipo di vino
Rosso
Annata
2023
Alcool
13.0% vol.
Produzione
3.000 bottiglie
Varietà
100% Bobal
Altri formati disponibili:
Origine
Manchuela
Certificazioni
EU Organic Bio

Degustazione

Vista
Color rosso ciliegia.
Profumo
Aromi minerali e note floreali.
Bocca
Elegante, facile da bere, con buona acidità e con un retrogusto fruttato.
Temperatura di servizio
16 ºC.

Vigna e preparazione

Nome del vigneto
La Estrecha.
Età
75 anni.
Suolo
Granitico.
Clima
Mediterraneo con influenza continentale.
Raccolto
Vendemmia manuale.
Vinificazione
Fermenta con lieviti autoctoni.
Invecchiamento
Affina per 11 mesi in barrique di rovere francese di 600 litri.
Imbottigliamento
Non chiarificato, non filtrato.

Recensioni degli esperti

The Wine Advocate:

The 2023 La Estrecha comes from a vineyard on granite soils that Ponce had the intuition could produce an elegant wine with finesse and floral notes that Bobal can sometimes deliver. It's an old vineyard, and as such, it's not 100% Bobal; all the vineyards have a field blend with a percentage of other varieties, some 10% here, that give nuances. The full clusters fermented in 4,500-liter oak vats, and the wine matured in a single 5,000-liter foudre for 10 months. It has a bright ruby color and a super expressive, clean, elegant and nuanced nose. It keeps the fine-boned character; it's complex, has depth and complexity; the tannins are ultra-refined; and it's very chalky, which gives a seriousness. It's silky but powerful, balanced and fresh, super long. This has to be the finest vintage of La Estrecha. It was bottled in late July 2024 and 5,000 bottles were produced. I also had a bottle of 2008, the second vintage, and the wine was incredibly elegant and complex.

James Suckling:

This is one of the best bobals out there and is definitely worth seeking out. Complex and nuanced, with a mineral quality to the fruit. Slightly richer than 2021 and probably just a tad less refined, but it holds that clarity, mineral fullness and tension, with herbs, red berries, grapefruit, chalk and a bit more roundness. The palate grows with minerality and the finish is taut and ample yet precise. Delicious now, but will hold well. (Zekun Shuai)