Descrizione

Un'annata raffinata che coincide con l'anno in cui la regione dello Champagne è stata riconosciuta patrimonio mondiale dell'Unesco. Grazie a un finale estivo più fresco, le uve hanno raggiunto una maturità e una concentrazione senza pari, riuscendo così a catturare l'essenza del carattere di un'annata spettacolare. Viene presentato in astuccio

Dettagli del prodotto

La cantina
Tipo di vino
Champagne
Annata
2015
Alcool
12.5% vol.
Varietà
50% Pinot noir, 37% Chardonnay, 13% Meunier
Origine
Champagne

Degustazione

Profumo
Aromi delicati di agrumi, frutti rossi e spezie. Con l'ossigenazione, i frutti rossi si mescolano con note mielate che ricordano il miele e il pan di zenzero.
Bocca
Avvolgente, succoso, intenso e fruttato.
Temperatura di servizio
Tra i 6 e gli 8 °C.

Vigna e preparazione

Nome del vigneto
La Rivière.
Clima
Continental. Inverno mite e umido, estate calda e secca.
Vinificazione
L'11% dei vini è stato fatto in botte e il 30% ha fatto la fermentazione malolattica.

Recensioni degli esperti

James Suckling:

Who says that Brut Nature lacks joy? Here’s the proof that this is not always the case! Wonderful pure red berry and nectarine fruit that leaps out of the glass at you. Wonderfully fleshy and juicy for a Brut Nature, and this carries through the long finish. A field blend of the three classic Champagne varieties from a south-facing site in Cumieres. 20% of the cuvee is pinot noir and they did a pre-fermentation cold soak to extract the color. From biodynamically grown grapes. Drink now.

The Wine Advocate:

To produce the 2015 Brut Nature Rosé, Lécaillon and his team picked the ripest Pinot Noir in Roederer's holdings in lieu-dit Les Chèvres a week before the rest of their fruit there, macerating it at low temperature for four to five days before adding some 20% of this Pinot Noir to the same base that produces the regular Brut Nature. Delivering aromas of peach, clear honey, freshly baked bread and almond paste, it's medium to full-bodied, ample and fleshy, with a rich, vinous profile, racy acids and a long, chalky finish. This has always been a structured wine, but in 2015, that structure is cloaked in more flesh and texture.